divendres, 6 de juliol del 2012

STC 122/2012: impost als grans establiments comercials, jurídicament parlant

L'impost als grans establiments comercials -que grava les grans superfícies atenent al fet que aquesta circumstància contribueix de manera decisiva a tenir una posició dominant en el sector-va ser aprovat per la Llei 16/2000 per la Generalitat i poc després suspès per interlocutòria del TC.

Abans de la LO 3/2009, aquesta Llei autonòmica hauria estat inconstitucional, perquè l'antic art. 6.3 LOFCA estableix la prohibició segons la qual la potestat tributària de les Comunitats autònomes no inclou l'establiment de tributs propis, com fóra el de la Llei 16/2000. Ara aquest precepte s'elimina i la Llei passa a esdevenir, respecte el bloc de la constitucionalitat (Constitució, LLOO, Estatuts, TC, etc.), confirmava en la seva validesa i efectivitat.

Interessa destacar dos punts d'aquesta sentència 122/2012:

A. fj 4: [...] el análisis constitucional de una norma no puede hacerse depender de los términos que el legislador, a su discreción, haya utilizado, ya que "las categorías tributarias, más allá de las denominaciones legales, tienen cada una de ellas la naturaleza propia y específica que les corresponde de acuerdo con la configuración y estructura que reciban en el régimen jurídico a que vengan sometidas" [SSTC 269/1994, de 10 de noviembre, FJ 4] [...] Nuestro análisis sobre la coincidencia de hechos imponibles podrá no ceñirse estrictamente a la definición del hecho imponible que realiza el legislador sino ampliarse a otros preceptos legales cuando sea necesario para controlar el cumplimiento del art. 6.3 LOFCA

B. mateix fj: en lo que se refiere a la alegada finalidad extrafiscal del tributo, desde la STC 37/1987, de 26 de marzo, dijimos que "constitucionalmente nada cabe objetar a que, en general, a los tributos pueda asignárseles una finalidad extrafiscal y a que, ya más en particular, las Comunidades Autónomas puedan establecer impuestos con ese carácter" [STC 186/1993, de 7 de junio, FJ 4 a)].

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada