divendres, 6 de juliol del 2012

Interlocutòria de l'A.N. del 4.7.2012, sobre Bankia, R. de Rato i 32 imputats més

Comentar íntegra aquesta resolució -la veritat dels continguts de la qual encara s'han de provar (per entendre'ns, l'origen és una demanda d'UPyD, que ja celebra la imputació com si fos la condemna final)- fóra llarg i inútil. Així que ens limitem als aspectes més interessants, que enumerem, sense entrar en la valoració jurídica ni tampoc en la veritat de tipus provat dels continguts.

- Resultats de l'exercici del 2010 del Banc Financer i d'Estalvis (BFA-Bankia): "el grupo inicia su andadura con un nivel global de solvencia y provisiones adecuado [...] anticipándo las pérdidas futuras en un escenario de estrés". I diu: "luego, al hablar del rescate de la entidad, comprendemos la falsedad de dicha supuesta solvencia". 

- Tancament del 2010: "la situación de liquidez del Grupo es cómoda", amb 440 milions d'euros de benefici, i s'afegeix als comunitats de la cúpula directiva de BFA-Bankia: "el Grupo obtendrá unas sinergias crecientes derivadas de la integración que ascenderán a 500 millones de euros anuales a partir de 2013". 

- Sortida a Borsa o OPS: la ràtio de capital principal -abans de sortir a Borsa- era del 7,99%, a sols un escàs 0.01 % del mínim exigit, que és el 8%, que es veuria àmpliament superat. Tota inversió té un risc, però a l'anomenat "Folleto" no es parlava dels riscos extraordinaris de la inversió en Bankia. "Nada tiene que ver con un riesgo normal", indica la recorrent. 

- En el moment de tocar el campanar, arran l'execució de l'OPS, Rato va dir que "su salida a Bolsa es una decisión que consolida su papel de liderazgo en la banca universal española [...] Bankia se fundamenta en unas premisas de gestión muy claras, centradas en la solvencia, la gestión rigurosa de riesgos". Però, diu la demanda: "los riesgos señalados en el Folleto han quedado en puras anécdotas". 

- Col·locació de participacions preferents: breument "es va col·locar el producte sense atenir la conveniència d'aquest producte". 

- El Banc de València -"que en modo alguno era demasiado grande para dejarla caer", talment com sol justificar-se el rescat-, poc després de les eleccions generals, demana ajuts al prop per, inicialment, 1.000 milions i, a més, 2.000 milions per poder-ne disposar, perquè es van "descobrir" actius problemàtics per import de quasi 4.000 milions (un 18,5 % del total). "No parece desde luego creíble que Bankia desconociera la situación general del Grupo, máxime si tenemos en cuenta que el Banco de Valencia estaba presidido por el histórico dirigente del PP, José Luis Olivas, que a su vez desempeñaba el cargo de vicepresidente de Bankia".

- Comptes anyals: el 30 d'abril del 2012 Bankia havia de presentar els comptes i no ho féu. En aquests comptes hi havia escrit -només escrit- un benefici de 305 milions d'euros. Es va dir que es necessitava més temps "con el pretexto que el auditor necesita más tiempo", encara que "bajo la excusa subyacía que el auditor se negaba tajantemente a avalar las cuentas". En aquest cas, Deloitte. R. de Rato, a l'últim comunicat, lloa la sortida a Borsa de BFA-Bankia i la pròpia gestió. 

- Ensorrament borsari: el 17 de maig d'enguany BFA-Bankia s'enfonsa un 30% en una sola sessió. La CNMV emet un novell comunitat assegurant que l'entitat és solvent. 

- Ajuts: quants? Inicialment es parla de 7.000 milions, que aviat esdevenen 10.000 milions, per a la fi concretar-se en 19.000 milions. Tot comptant, BFA-Bankia va rebre 23.465 milions, des del 2010 ençà. L'entitat demanà suspendre la seva cotització. Aquests ajuts públics eren justificats, en termes generals, per la sistemiticitat de l'entitat i, en concret, pel fet que el volum d'actius sospitosos de Bankia són 41.785 milions d'euros. Amb major detall, el forat a la matriu de Bankia, el BFA, és de 13.635 milions d'euros. Les pèrdues de Bankia, de l'exercici anterior (aquestes sí, autoritzades per l'auditor independent), són de 3.318 milions d'euros (això és, no pas 305 milions d'euros de benefici).  

- Badaments falsejants: "Bankia había procedido a publicar una nota de prensa [...] gracias a la venta de activos no estratégicos había elevado su solvencia hasta el 10.6%, alertando que Bankia ha sido la entidad que más ha incrementado su solvencia -un aumento de 2,8 punt porcentuales- hasta llegar a ser una de las más capitalizadas". 

- Aquesta pregunta desenmascara el nucli dur de la demanda: "¿Cómo es posible que antes de la inyección de 19.000 millones de euros la ratio de "core capital principal" fuera del 10.1% (10.6% en el mes de abril) y, al mes siguiente -y con 19.000 millones más en el activo de la Sociedad- se sitúe en el 9,8% (9,6% en el caso de Bankia)?". L'única explicació és aquesta: "los coeficientes, ratios y resultados se relevan completamente falsos". 

- Retribucions, blindatges, pensions i crèdits autoconcedits en condicions privilegiades: s'anomenen "remuneracions encobertes" o "sigiloses". Quan tenen natura abusiva, poden ser un supòsit d'administració deslleial. Aquest és el dany moral: els 9 milions que s'han embutxacat aquells que van conduir la Societat al lloc on ara és, amb independència, pel que fa aquest punt, que la conducció hagi estat correcta o no.

- Tot comptant, enumerem els delictes imputats: (a) delicte de falsedat de comptes anyals i balanços, (b) administració deslleial o fraudulenta, (c) maquinació per alterar el preu de les coses.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada