dijous, 30 d’agost del 2012

"Nuevas fórmulas concursales para solventar el sobre-endeudamiento de particulares"



Del web del C.G.N.


El presidente del Consejo General del Notariado, Manuel López Pardiñas, solicitó del legislador que "habilite y encuentre nuevas fórmulas" para abordar el problema del sobre-endeudamiento de particulares y familias, al igual que la reforma concursal del pasado año lo hizo con las sociedades de capital. A juicio de López Pardiñas, esta senda reformista podría introducir instrumentos como el fresh start, potenciar los acuerdos de refinanciación y, sobre todo, "materializar mecanismos concursales para las personas naturales". 

• Los expertos piden diferenciar entre banca de inversión y comercial, como ya han hecho EE.UU. y Reino Unido, lo que supone distinguir entre inversor y ahorrador y entre asesoramiento financiero y recomendación comercial.

• El presidente del Notariado asegura en la clausura del curso de Santander que el legislador "debe dar respuesta al drama del sobreendeudamiento hipotecario porque el Derecho no puede desentenderse de esta grave situación".

López Pardiñas realizó estas declaraciones en la clausura  del seminario organizado por el Notariado en el marco de los Cursos de Verano de la Universidad Internacional Menéndez y Pelayo (UIMP), de Santander, centrado en el fenómeno del sobre-endeudamiento. El presidente del Notariado recalcó que el ordenamiento jurídico “ha funcionado bien”, en comparación con otros modelos que “han claudicado ante este tipo de conflictos, derivados de la virulenta crisis económica actual, lo cual no quiere decir que el Derecho –dijo   no entre a dar respuesta a asuntos dramáticos, desde el punto de vista humano, como el exceso de endeudamiento de las familias”

Los operadores jurídicos “necesitamos los cauces y medios que sólo nos puede proporcionar el legislador para aportar soluciones” a estas cuestiones graves y acuciantes.

Previamente a las palabras de López Pardiñas se impartieron dos conferencia, una impartida por Ignacio Martín Verona, juez decano de Valladolid, quien analizó las Formas de gestión del sobre-endeudamiento y otra por Lorenzo Prats, catedrático de  Derecho Civil de la Universidad Autónoma de Barcelona, que habló de Preconcursalidad y concurso de la persona natural. Para Martín Verona, las recientes reformas que han tratado de contener la morosidad y los impagos en materia hipotecaria han resultados baldíos. Desde el plan de salvamento del ICO, dotado con 6.000 millones de euros, en 2009, con quitas de tres años y para hipotecas de hasta 500 euros al mes, hasta el Real Decreto Ley 8/2011 de apoyo a deudores hipotecarios que estableció en el 60% del bien inmueble el valor de adjudicación del mismo en la subasta o los límites de inembargabilidad, o el reciente decreto 6/2012, que incorpora el denominado código de buenas prácticas bancarias. Todas estas iniciativas no han logrado el efecto llamada sobre los deudores por los rígidos requisitos que plantean. A su juicio, habría que importar mecanismos del ordenamiento jurídico francés, como los comités de renegociación de deudas, distribuidos por distritos territoriales, para fomentar los acuerdos entre bancos e hipotecados, y del alemán, el procedimiento de concurso de la persona física, llamado con acierto del consumidor, o la liberalización del deudor, diseñado desde una perspectiva que no hace desaparecer el pasivo sino la situación de insolvencia temporal.

Para Prats, la clave radica, por encima de otras reformas puntuales en la Ley de Enjuiciamiento Civil y la Ley Hipotecaria, en la promoción y regulación de los acuerdos preconcursales de refinanciación. A imagen y semejanza de cómo los ha planteado la reforma Concursal de 2001 para las sociedades de capital. En este sentido, precisó que cualquier cambio en esta dirección debería bastaría con que el deudor hipotecario notificara al juzgado el inicio de negociaciones con el banco encaminadas a encontrar un acuerdo de reordenación de los pagos; que este paso esté acompañado de un acta notarial que garantice que esta manifestación es fehaciente y que el pacto busque una ampliación del crédito disponible, nuevos plazos sobre vencimientos y obligaciones; es decir, “un plan de pagos verosímil”. 

En el acto de clausura acompañaron a López Pardiñas, Vicente María del Arenal, notario y director del seminario, Luis Hernández Lavado, notario y secretario del curso y la secretaria general de la UIMP, Myriam González, quien agradeció a los ponentes su diagnóstico y búsqueda de soluciones no traumáticas en un asunto tan grave como el sobre-endeudamiento, antes de proceder a la entrega de diplomas a los asistentes.     

Soluciones al endeudamiento familiar

En la jornada vespertina del lunes se organizó una mesa redonda que llevó por título: "Propuestas para afrontar el endeudamiento de particulares". El notario Ángel Serrano, que intervino en primer término, explicó que, a pesar de que la reactivación de la economía y la generación de empleo son las premisas esenciales para solventar los problemas de sobre-endeudamiento en España, mientras acontece el esperado despegue del ciclo de negocios se debe regular con precisión este fenómeno que asola la coyuntura actual y evitar, con estos cambios, que vuelva a reditarse la doble etapa del cambio de siglo, primero de facilidad crediticia y, con posterioridad, de restricción casi total del mismo. Sobre todo, en materia hipotecaria, para permitir que los préstamos fueran trajes a medida en vez de productos al uso, un objetivo que debería completarse con medidas que permitan la reagrupación de deudas familiares y la opción de refinanciación previa a la entrada en concurso. En este sentido, reclamó una normativa ad hoc para amortiguar la deuda particular con carácter retroactivo, algo que permite la Constitución española, de forma que se incorporen quitas, moras, tiempos de espera y la figura del fresh start. De forma que España no siga siendo un país ajeno a la regulación del sobre-endeudamiento y que continúe viendo estos escenarios como una temeridad.

Para Serrano, en línea con los dictámenes del Consejo Económico y Social Europeo, estos cambios quedan justificados por razones de exclusión social y porque, además, atentan contra el principio rector del mercado interior europeo de permitir a los ciudadanos un acceso al crédito en igualdad de condiciones. De ahí que reclamara también procesos de restructuración de deudas diferentes cuando hay un deudor y un acreedor y cuando existen varios acreedores. En el primer caso, la mejor opción es la de la mediación directa entre las partes y, para el segundo, al que también debería sacarse de la Ley Concursal, con mediación notarial en un proceso en el que se realizara una tasación fidedigna de bienes y deudas con predisposición a la adhesión a una propuesta razonable de pagos que eludiera el sometimiento posterior al juez bajo la premisa de que obtendría “peores condiciones”

Serrano también recomendó acabar con las hipotecas solidarias porque “no se debería hipotecar más de una vez un bien” y modificar los afianzamientos de hipotecas superiores al 100% del valor del bien y su sustitución por pactos comisorios bajo la supervisión notarial.

Ana García Jiménez, codirectora del Centro de Mediación del Colegio de Abogados de Valencia, criticó la “escasa voluntad” de las entidades financieras por participar en los procesos de mediación, pese a la situación de indefensión jurídica en la que se encuentra el deudor en procesos próximos al desahucio y de la “elevada responsabilidad que tienen en estos casos”. García Jiménez aseguró que, en Valencia, de los 300 expedientes emprendidos hasta los últimos meses, 140 fueron de mediación hipotecaria, muchos de ellos por el acuerdo suscrito por este centro con el Poder Judicial para que los tribunales de primera instancia deriven estos asuntos. “Sin la voluntad de la banca, no se puede alcanzar acuerdos de mediación”, aclaró.

El eurodiputado socialista Antolín Sánchez Presedo apuntó que “no se debe caer en el error de entender el endeudamiento como algo nocivo”, sino como un fenómeno que debe tratarse con celeridad legislativa para que “el crédito vuelva a fluir y restablezca la fortaleza del sistema económico”. A su juicio, el elevado endeudamiento privado en España, fruto de la burbuja inmobiliaria primero, financiera por la hipertrofia del exceso crediticio, después, y de desequilibrios macroeconómicos como un déficit exterior por encima del 10%, debe acometerse fortaleciendo la oferta –es decir, saliendo al auxilio de los bancos- pero también de la demanda, en referencia a la instauración de medidas de estímulo al consumo y de recuperación del poder adquisitivo de las familias. Sánchez Presedo, que recordó que la deuda privada en España fue superior en el periodo 1995-2004 que entre este último ejercicio y 2009, año de la primera recesión, avanzó que los trabajos de elaboración de la Directiva de Crédito al Consumidor giran en torno a dos premisas esenciales. De un lado, la diferenciación entre asesoramiento financiero y recomendación comercial; es decir, entre banca de inversión y al consumidor o comercial, y la inclusión y conservación documental de las evaluaciones de solvencia y de riesgos que manejan las entidades financieras a la hora de conceder créditos, con vistas a evitar nuevos escenarios como el actual.

Para Ana María Madrazo, diputada del PP por Cantabria, que sustituyó en la mesa al también diputado popular Vicente Martínez Pujalte, incidió en que la solución a este dilema pasa por las reformas estructurales que el Gobierno está acometiendo para inculcar mayores dosis de productividad y competitividad, de forma que se reactive la economía y se genere empleo, además de las políticas de contención del gasto para reducir el déficit público. Sólo así se podrán reconducir las todavía bajas tasas de descenso del endeudamiento empresarial (del 1,7% interanual en mayo, según del Banco de España) y familiar, del 2,8%.

Julio Rodríguez, economista, ex asesor del gobernador del Banco de España en materia inmobiliaria, y ex presidente del Banco Hipotecario y de Caja Granada, solicitó que se acelere el proceso de fusiones y concentraciones bancarias en España, porque en este periodo, como aconteció ya a comienzos de los noventa con la privatización de la banca pública, “el ánimo de las entidades se focaliza en la captación de depósitos, no en la concesión de créditos”

Rodríguez recordó que este sector ha pasado, en el decenio 1997-2007, de experimentar un encarecimiento del precio de la vivienda de un 200%, con más de 8,5 millones de escrituras inmobiliarias, a un ejercicio, el 2012, en el que apenas se prevén 200.000 operaciones de compraventa.

dimarts, 28 d’agost del 2012

Anys 2006-2008, des de la UE


29/09/2006 
El pleno del Parlamento europeo aprobó ayer una resolución en Estrasburgo que considera que las «regularizaciones masivas no son una solución a largo plazo», y abogó por el reparto de responsabilidades y costes entre los Estados miembros para abordar el problema de inmigración, al tiempo que denunciaba la falta de una «política de inmigración coherente» a nivel comunitario.
La resolución, propuesta por los grupos de izquierda y los liberales y aprobada con 295 votos a favor, 271 en contra y 14 abstenciones, aboga por actuar ante el «efecto salida» con proyectos de desarrollo en el país de origen para luchar contra sus crisis económicas, el empobrecimiento y otras causas que explican la inmigración, según el documento. La Eurocámara pidió que la política de inmigración de la UE incluya canales para la inmigraicón y alente la integración de los inmigrantes.
El Pleno rechazó previamente una resolución propuesta por el PPE, que pedía una «política firme de repatriación» y condenaba las regularizaciones extraordinarias por su «efecto llamada».


16/05/2007
«Yo misma habría deseado esta referencia», dijo Merkel recordando el quebradero de cabeza que supuso la inclusión de una referencia a la Iglesia en la redacción del Tratado constitucional que más tarde rechazaron Francia y Holanda. En medio de la profunda parálisis que sufre la UE desde entonces, los Veintisiete se enfrentan al reto de perfilar un nuevo Tratado que tiene «pocas posibilidades» de incluir una referencia a Dios, tal y como advirtió Merkel, que no quiso cerrar totalmente la puerta a los deseos del socio más díscolo de la UE pero que subrayó la necesidad de un tratado que «dé a la UE capacidad de actuar».
En el permanente debate sobre el lugar que el cristianismo debería ocupar dentro de la Constitución europea, Polonia ha defendido tradicionalmente la inclusión de una referencia a Dios en el Tratado de la UE, chocando de frente con Francia, tradicional defensora del Estado laico. No obstante, tal y como aclaró ayer Merkel, el objetivo en estos momentos es sacar del atolladero a la UE y optar por uno de los múltiples modelos de tratado que proponen los Estados miembros. Mientras Alemania defiende que el nuevo texto mantenga «la sustancia» del Tratado ya ratificado por 18 Estados miembros, entre los que se encuentra España que comparte la misma visión que Alemania, países como el Reino Unido han expresado su total negativa a que la Constitución salga adelante en los términos en que ya ha sido sometida a referéndum.


22/06/2007 
El Parlamento Europeo aprobó ayer el informe que denuncia los «abusos urbanísticos» en la Comunidad Valenciana, Murcia, Almería y la Comunidad de Madrid, aunque el apoyo al texto fue menor de lo previsto con 327 votos a favor, 222 en contra y 35 abstenciones. Se trata de la segunda vez que la Eurocámara denuncia irregularidades en el urbanismo español oponiéndose a los «macroproyectos» de urbanización, a planes urbanísticos que más tarde son declarados ilegales, a la «violación del derecho de propiedad» y al «excesivo poder» de los agentes urbanizadores. Curiosamente, el texto, iniciativa de un europarlamentario socialista español (Joan Calabuig), se «olvida» de casos tan emblemáticos como el de Marbella, en el que miembros de su partido están directamente implicados, o el no menos conocido de Seseña, en Toledo. Las dos Comunidades a las que pertenecen estos municipios, Andalucía y Castilla-La Mancha, están gobernadas desde hace muchos años por el PSOE.


17/05/2007 
La Agencia de control de fronteras, Frontex, precisa en Canarias de más y más eficaces medios. Así lo afirmó ayer en Bruselas el comisario europeo de Justicia, Libertad y Seguridad, Franco Frattini, que denunció el «insuficiente» dispositivo actual y pidió al director de la agencia, Ilka Laitinen, un refuerzo de la misión de patrullas «ya mismo».
Frattini instó a los Estados miembros a movilizarse y enviar los medios disponibles para reforzar el control de la frontera en virtud del compromiso firmado de dotar a Frontex de 116 barcos, 27 helicópteros y 21 aviones. El comisario, que insistió en que Frontex debería ser una misión permanente y no temporal, hizo un llamamiento a las patrullas europeas a hacer un «mejor» control de las fronteras, que el año pasado lograron sortear 19.000 inmigrantes.
Pero la Comisión Europea va más allá y contempla incluso sanciones penales en los casos más graves, como la reincidencia, el contrato de al menos cuatro ilegales, condiciones de trabajo improcedentes o conocimiento de que el contratado es víctima del tráfico de personas. Además, el texto, que todavía debe pasar el examen del Consejo de Ministros y de la Eurocámara, propone que se intensifique el control sobre los empleadores. En 2006 apenas el 2% de los empresarios fue controlado y la CE propone el control de al menos el 10%.


18/01/2007 
Al mismo tiempo que el gigante News Corporation, de Rupert Murdoch, y el magnate americano Haim Saban se hacían con un hueco entre los medios europeos, los grandes propietarios de Europa occidental se han abierto paso en los mercados mediáticos del Este de Europa, más accesibles desde la ampliación de la UE de 2004. Este juego de concentraciones que ha caracterizado al espectro mediático europeo durante los últimos quince años despierta la preocupación de quienes auguran que el pluralismo informativo está en juego y, en respuesta a estas inquietudes, la Comisión Europea afirma ahora en un informe que el concepto de pluralismo «es mucho más amplio que el de la propiedad de los medios».
«Aunque el nivel de concentración fuese limitado, el pluralismo de los medios de comunicación no estaría garantizado. Por otra parte, el hecho de que se sucedan las concentraciones no significa que se pierda automáticamente el pluralismo. Deben tenerse en cuenta otros factores», afirma la CE en un informe que ha hecho público tras las múltiples advertencias recibidas por parte de varias ONG y del propio Parlamento Europeo.


25/02/2007
Así lo recordó el pasado viernes el comisario europeo de Multilingüismo, el búlgaro Leonard Orban, que insistió en la falta de competencias de la Comisión Europea para promover el uso oficial de las lenguas cooficiales españolas en la UE. En su primera aparición ante la prensa, el comisario de esta cartera que hasta ahora no existía como tal, dejó claro que España tendrá que resolver sus diferencias en casa para dirigirse entonces a Bruselas con una propuesta unánime, y que no está en su mano intervenir para que el catalán, el valenciano, el euskera, y el gallego, se sumen a la larga lista de lenguas oficiales de la UE.
Estas cuestiones no son novedosas. Sin embargo, parece necesario recordar los límites en esta materia, tras las expectativas que haya podido crear el reconocimiento del irlandés, hablado por menos de 200.000 personas, como la lengua oficial número veintitrés de la UE el pasado uno de enero. El 13 de junio de 2005 se firmó un acuerdo que permitía a ciudadanos y a representantes políticos dirigirse y ser respondidos en cualquiera de estas lenguas en la Eurocámara, la Comisión Europea, el Consejo de la UE, el Comité de las Regiones y al Defensor del Pueblo europeo.


07/06/2007 
La Comisión Europea se mostró tajante y decidió no entrar al capote tendido por Batasuna. «Bruselas no se implicará en un proceso de paz en el País Vasco», dijo el comisario de Justicia, Libertad y Seguridad, Franco Frattini, que además restó toda importancia al mensaje de quien no considera un interlocutor válido. En la prevención del terrorismo «seguiré apoyando al Gobierno español, no a Batasuna», añadió Frattini.
El hecho de que «la UE haya apoyado exclusivamente los intereses del Estado español y no los del País Vasco» es precisamente lo que más irrita a Batasuna que ayer denunicó que «cuando los derechos políticos y civiles han sido violados en el País Vasco y cuando se han producido detenciones y torturas, la UE ha permanecido en silencio».
Batasuna añadió que la resolución aprobada el pasado 25 de octubre en la Eurocámara, en la que se apoya la «iniciativa de paz» en el País Vasco, «fue un paso delante» de la UE pero «insuficiente».


11/04/2008 
La Unión Europea cuenta desde ayer con un documento en el que no sólo se apuesta por el uso de trasvases en casos de sequía o de escasez de agua, sino que se deja la puerta abierta al uso de fondos comunitarios para su construcción. Así lo establece el llamado Informe Camps, elaborado por el presidente de la Comunidad Valenciana, que ayer fue aprobado por amplia mayoría en el pleno del Comité de las Regiones a pesar de los votos en contra de Cataluña, Aragón, Castilla la Mancha, Galicia y Baleares.
El respaldo que recibió ayer el texto de Camps, en el que se da prioridad a la conservación y el ahorro de agua al tiempo que se contemplan los trasvases como medidas adicionales para paliar situaciones de escasez de recursos hídricos, deja patente el claro apoyo de las regiones europeas a este tipo de infraestructuras en un momento en el que las transferencias de agua del Ebro y del Segre son motivo de polémica entre las Comunidades españolas, que ayer no perdieron la oportunidad que se les presentaba para trasladar a Bruselas las disputas nacionales.
Los gobiernos socialistas de Aragón, Cataluña, Castilla La Mancha, Galicia y Baleares, se oponían al primer punto bajo el argumento de que «la referencia a los trasvases no es coherente con las recomendaciones de la Comisión Europea ni con la Directiva Marco del Agua», puesto que ambas dan «prioridad a otras medidas para paliar la sequía y la escasez de agua frente al desarrollo de infraestructuras adicionales» y de que «los trasvases han generado dificultades de desarrollo económico y social» en muchas zonas de Europa.


27/03/2008 
La Comisión Europea anunció ayer la co-financiación con 3.337 millones de euros procedentes del Fondo Europeo para el desarrollo Regional de varios proyectos presentados por las comunidades de Asturias, Murcia, Extremadura y Castilla y León.
Estas cuatro Comunidades Autónomas han obtenido el visto bueno de Bruselas a sus planes presentados para impulsar la innovación y las inversiones en I+D, potenciar el desarrollo de nuevas infraestructuras tecnológicas y educativas o promover la protección medioambiental. Todas ellas podrán sufragar con los fondos europeos anunciado ayer más del 50% de sus programas, que serán puestos en marcha entre 2007 y 2013.
Extremadura será la Comunidad que más fondos europeos reciba de esta partida anunciada ayer por la CE, con un total de 1.600 millones de euros hasta 2013, de nuevo más de la mital del total calculado por el Gobierno regional (2.300 millones de euros) para la implementación de su programa. Extremadura pretende aumentar el PIB per cápita y sus cifras de empleo, además de fomentar el uso y el desarrollo de las nuevas tecnologías.


21/02/2008 
Andalucía, Asturias, Aragón, la Comunidad Valenciana y La Rioja ya cuentan con el visto bueno de Bruselas para llevar a cabo sus planes de desarrollo rural, cuyo coste asciende en total a 13.814 millones de euros, de los cuales la UE financiará hasta 7.213 a través del Fondo Europeo Agrícola de desarrollo Rural (Feader).
Con estas ya son diez la comunidades autónomas españolas que reciben fondos europeos para desarrollar sus zonas rurales con proyectos que abarcan desde la gestión de los recursos a la introducción de tecnologías, pasando por el desarrollo y la mejora de infraestructuras.
Las zonas rurales de Andalucía y Asturias son las que recibirán un mayor respaldo de los fondos europeos, que contribuirán a financiar más de 70% de sus planes. En concreto, el programa de Andalucía para el periodo 2007-2013, con un coste de 2.564 millones de euros, recibirá una contribución del Feader de 1.881 millones de euros (un 73,37% del total), mientras el de Asturias recibirá 295 de las arcas comunitarias para pagar el 71,35% del total (436 millones de euros).


24/05/2008 
Nueva partida de fondos regionales europeos para España. Bruselas anunció ayer el envío de un total de 267 millones de euros que se repartirán entre Canarias, Baleares y Madrid con el fin de desarrollar y mantener las infraestructuras en las áreas rurales, así como la actividad agrícola y silvícola, promover una gestión sostenible de las tierras de cultivo, crear puestos de trabajo y traer nuevas fuentes de ingresos a las zonas rurales.
La UE ha aprobado la cofinanciación a través del Fondo Europeo para el Desarrollo Regional (FEDER) de los programas de desarrollo regional presentados por cada uno de los tres Gobiernos regionales, aunque las cantidades asignadas varían en función del gasto previsto por cada uno de ellos. Las Islas Canarias serán las que más fondos reciban (153 millones de euros para el periodo 2007-2013), seguida de Madrid (69,5 millones).
En el caso de Canarias, que pasa por un proceso de despoblación en las zonas rurales, el gobierno ha presentado a Bruselas un ambicioso plan en el que se contempla un gasto total de 330 millones de euros para el periodo 2007-2013, del que la UE financiará el 46,3%.
La Comunidad de Madrid, en el que hasta 209 mil personas viven en áreas rurales, destinará la mayor parte de las ayudas recibidas al mantenimiento de la actividad agraria y la promoción del sector agroalimentario.


14/01/2008 
Y es que los flamencos reclaman una mayor autonomía en las cuestiones relativas a la seguridad social, los impuestos y la justicia que los valones, todavía muy dependientes de los fondos y las ayudas públicas, no parecen dispuestos a aceptar.
Aunque los belgas están más que acostumbrados a que cualquier debate político tenga como telón de fondo el enfrentamiento entre valones y flamencos, la disputa ha saltado esta vez de las pantallas de televisión y las páginas de los periódicos a las calles.
Bajo la aparente normalidad en la que conviven unos y otros, que dicen haber vivido en este limbo político «con inquietud pero sin ningún dramatismo», se esconden acusaciones y reproches que salen a la luz en cuanto se da un poco de pie a la conversación en cualquiera de los dos lados de la «frontera».
«Nos hemos sentido invadidos en muchas ocasiones a lo largo de la historia, y eso nos ha convertido en un pueblo independiente; queremos defender nuestra lengua, nuestra cultura, y nuestra identidad». A ella, como a la mayoría de los flamencos, le enoja «que los valones se interesen más por la actualidad, la cultura o la prensa francesas que por la flamenca». «Éste no es un país bilingüe; sólo en Flandes se hablan las dos lenguas, mientras Valonia nos da la espalda», afirma exaltada. Justo en ese momento nos tropezamos con un colega suyo de profesión que parece compartir sus ideas y que me espeta -con el tono de quien hace una broma, no sé si a medias- que hay que defender la identidad de Flandes «hasta con armas» si fuera necesario.
Para ella el problema es, más que sentimental o lingüístico, económico. «No podemos tolerar que Valonia y Bruselas bloqueen continuamente nuestros planes de inversión en infraestructuras y que además de frenar nuestro desarrollo, estén absorbiendo la mayor parte de los fondos públicos». Se refiere a los planes ferroviarios de Flandes, que siguen bloqueados a pesar de que su urgencia salta a la vista para cualquiera que se baje de la vetusta línea de tren que comunica Vilvorde con Bruselas y se adentre en las mediaciones de la estación, en la que hace falta algo más que una mano de pintura. «Estamos pagando impuestos muy altos para sostener a los parados de Valonia y desviando nuestras inversiones (...); nosotros somos más fuertes y más dinámicos, queremos desarrollarnos, pero estamos arrinconados por su culpa. Ellos tienen que doblegarse a las exigencias de Flandes y aceptar la reforma federal, porque además les ayudará a ser más dinámicos», afirma mientras reclama «la mayoría flamenca».
Existe un escaso 1% de parejas mixtas flamenco-valonas: «el divorcio ya es un hecho, que Bélgica no existe y que vamos hacia la construcción de una Bélgica al modelo suizo».


02/06/2008 
Siguiendo el modelo americano o el canadiense, la UE se dispone a poner nombre a los lobbies. «No pretendemos cerrarles la puerta, pero queremos saber quiénes son esos consultores que nos colman de información y quién les paga por intentar orientar nuestras decisiones», afirma Monica Frassoni, eurodiputada de Los Verdes.
Este 23 de junio entrará en vigor el registro propuesto por el comisario europeo de Transperencia, Siim Kallas, en el que los lobbies podrán inscribirse de forma voluntaria con la previa firma de un código de conducta que de momento no incluye sanciones. Pero deberán declarar las cantidades invertidas por sus clientes para ser representados dentro de las instituciones europeas.
Así, funcionarios y eurodiputados conocerán, por ejemplo, si las firmas de automóviles o los sindicatos de transportes han invertido para evitar que la norma que regulará las emisiones de CO2 de los coches, una de las que más activos mantiene a los lobbies, acabe minando los intereses del sector.
Con sanciones
La Eurocámara, sin embargo, va más allá y el pasado 8 de mayo aprobó regular la actividad de los lobbies mediante tres medidas mucho más contundentes: crear un registro obligatorio con nombre y apellidos en el que figuren todos los consultores que representan a clientes ante la UE, obligarles a declarar el volumen de negocio relacionado con los intereses representados, e imponer un código de conducta común a las tres instituciones que contemple sanciones.
Desde el Parlamento se considera que el registro de la Comisión no es suficiente. «Si la CE no accede a crear un registro obligatorio que incluya sanciones lo adoptaremos para nosotros», afirma el eurodiputado socialista alemán Jo Leinen, que cree que podría estar listo antes de las elecciones del Parlamento en 2009.
En Bruselas hay cerca de 15.000 lobbies que trabajan para unos 2.500 grupos de interés. Todo un enjambre de abogados y consultores que controlan mejor que nadie, incluso que los más de 1.000 periodistas acreditados en Bruselas, la enjundiosa agenda comunitaria. De su habilidad para defender sus intereses ante políticos y periodistas depende el texto final de las directivas europeas.
Telefónica e Iberdrola
Uno de los ejemplos más evidentes del poder de los lobbies en Bruselas ha sido el proceso de elaboración de la directiva REACH, que obliga al registro de las sustancias químicas utilizadas por la industria y que entró en vigor ayer. La presión ejercida por la industria química fue tal que las más de 1.000 enmiendas presentadas -en su mayoría para satisfacer los intereses del sector químico- acabaron dando como resultado una ley que muy poco tenía que ver con la propuesta inicial de la Comisión.

15/08/2008 
La Eurozona escribió ayer una nueva página de su historia: por primera vez desde que se puso en marcha la Unión Monetaria en 1999, el crecimiento medio de las quince economías que la conforman ha descendido. La oficina de estadística de la UE, Eurostat, rompió ayer con nueve años de tendencia al alza y confirmó la primera contracción del crecimiento de la Zona Euro, que fue del 0,2% durante el segundo trimestre de 2008 en comparación con el primero.
Se abre un escenario económico sin precedentes para la Eurozona, que hasta el momento apenas había sufrido pequeños frenazos que nunca se transformaron en caídas. Como es habitual en estos casos, la Comisión Europea (CE) llamó ayer a la calma y afirmó que sería «exagerado» hablar a estas alturas de una recesión de la economía europea. Sin emabrgo, aunque el Ejecutivo comunitario pidió «no caer en el pesimismo».


Textos de la L. Villena, in ABC. 

González i Roca

Al llibre, publicat el 2011, ¿Aún podemos entendernos? de F. González i M. Roca s'hi fan algunes afirmacions que paga la pena de recordar, que unifico i sintetitzo: 

En toda crisis hay una quiebra de confianza. Sucede con las crisis económicas, pero también en las políticas y en las sociales. Hay tal quiebra porque antes se ha producido un abuso de confianza. Una es resultado de la otra [...] Roca: el hecho de que no haya participado el PP en el Estatut de Catalunya no lo legitima para recurrir aquello que ellos mismos han propuesto y aprobado para el Estatuto de Andalucía, Baleares y Valencia. Eso es una deslealtad que dificulta enormemente que la gente pueda olvidar [...] Ll. Bassets: "No, oiga, esto es una evolución irreversible, histórica, que tiene que ver con una vocación de autogobierno secular, por parte sobre todo de las nacionalidades históricas, como son Catalunya y Euskadi, y por tanto no puede Ud. plantearlo como 'se lo he dado y ahora se lo vuelvo a quitar' "; Roca: Pero lo que yo pongo en cuestión es la validez de la idea base, ese "cedimos demasiado". Yo no tengo la sensación de que nos hayan cedido nada. No era suyo. Era de todos; González: Y tampoco puede plantearse al revés. El fundamento de la convivencia en paz y en libertad siempre es el resultado de un pacto en el que todos ceden [...] González: En el ejercicio de poder nadie niega la mayor a la Comunidad de Madrid, que es por cierto la que más exhibe incumplimientos de la legalidad común y la que menos atiende a la lealtad institucional. Si alguno de los rechazos a la aplicación de las leyes que practica la señora Aguirre lo hiciera cualquier comunidad con identidad nacionalista sería un escándalo mortal. Estamos ante la vis expantiva de un tipo de poder que trata de ocupar todo el espacio [...] González: Me acuerdo de García Pelayo, ¡que le vamos a hacer! No era socialista, ni lo parecía. Era un exiliado que trajimos de Venezuela para presidir el primer TC. Y, por cierto, además tenía un desacuerdo con la Constitución porque quería más poderes para la Corona. ¡Republicano y exiliado por republicano! Porque quería que hubiera un pequeño "domain réservé" para la Corona. ¿Por qué? Porque tenía un fondo de desconfianza, que se le aceleró en Venezuela, ante un exceso de partitocracia, sin instituciones fuertes. Y eso forma parte del conflicto que tenemos ahora [...] Roca: Hay dos fases. Yo no niego, en la primera, a nadie el derecho y abro la posibilidad de generalizar. Pero luego, en segundo lugar, una vez aceptado que yo generalice el autogobierno, no pueden imponer un límite a mi propia ambición. O sea, no me pueden decir: "es que lo que Ud. pide se lo tenemos que dar a todos". ¿Tengo derecho o no tengo derecho? Ésta es mi única limitación. Yo no soy absolutamente partidario de la generalización autonómica. Los problemas de Catalunya, sin embargo, habrían sido muchísimo mayores si no hubiésemos generalizado la autonomía [...] González: Toda esta cabalgada es lo que nos ha llevado a la implosión del sistema financiero, a la recesión mundial y al desempleo masivo. Tal es la primera reacción: "Queremos que el poder nos rescate del hoyo en que nosotros mismos nos hemos metido". Entonces, hay la operación de rescate masiva y en todas partes a costa del contribuyente, porque las crisis en los países desarrollados las pagan los ahorradores -mientras que en los pobres, los consumidores - y en esta crisis todos: los ahorradores y los consumidores. El Estado hace un esfuerzo gigantesco con operaciones de rescate masiva, pero luego te dicen: "Vuélvase a apartar, poder, no me regulen. Déjeme seguir haciendo lo mismo que venía haciendo hasta ahora". ¿Ha perdido poder la política? No, sino auctoritas [...] González: Es lo que decía Kissinger "Los políticos somos como vendedores de electrodomésticos". ¿A quién molesta que uno presente y explique cómo funciona un electrodoméstico? Eso no molesta a nadie, no lesiona a nadie. Los políticos queremos hacer cosas que no molesten a nadie. Así que hemos llegado a la simplificación. Y a la hora de tocar las realiades, no molestan nunca a nadie, no configuran ninguna zona de rozamiento, ni levantan, si es posible, ninguna polémica. Al final, como eso te conduce al cinismo de la irresponsabilidad, en lo único en que te refugias es en la descalificación del adversario, sin argumentos [...] González: Nunca se va a cerrar para siempre un sistema de financiación. Nunca. Siempre se va a estar discutiendo. El problema es cómo introducir elementos de racionalidad comprnesibles en la discusión y además con una lealtad institucional razonable [...] González: Cuando yo llegué al Gobierno había 4,7 millones de pensionistas. Hoy tenemos casi 7,4 millones. Y en el 2030 se calcula que tendremos más de 15 millones de pnesiones. Imaginemos, que es mucho imaginar, que nuestra población activa ocupada sea por entonces de 20 millones. Entonces: 20 millones de trabajadores para 15 de pensionistas [...] González: principios básicos de política exterior. Uno: esta política no resiste el vacío, el espacio que tú dejas de llena, lo llena otro. Dos: tú tienes que tener claras cuáles son tus prioridades desde el punto de vista de las alianzas que te fortalecen. Esos principios se liquidaron en el 96, cuando salí del Gobierno. Lo primero que decidió Aznar fue cambiar el eje de las alianzas, porque la prioridad para España dejó de ser la centralidad franco-alemana y pasó a ser la voluntad de convertirnos en los vigías de Occidente, igual que en los tiempos del Caudillo, junto con los EEUU y UK. Y desde entonces no nos hemos recuperado; Roca: Trinidad Jiménez dijo durante su toma de posesión como ministra de Exteriores que "mi prioridad es Latinoamérica". No lo comparto, su prioridad es Europa. 

dilluns, 27 d’agost del 2012

Wiedmann i la limitació del risc país



I.

Fa prop d'una setmana Der Spiegel assegurava que el BCE volia crear uns llindars -no se n'ha conegut el detallisme- de preus de l'interès del deute públic amb problemes que, en cas de ser depassats, implicaven la compra automàtica per part de l'organisme. Dit en altres paraules: que el fet que suposés eventualment un esforç excessiu, pel que fa al pagament d'interessos vinculats al deure sobirà, per part del seu Estat, feia que, complert estrictament el supòsit, concorregués el BCE, soteriològicament, per comprar deute i, així, ajudar l'Estat.  


II.

Aquesta mesura que, abans de nèixer, va ser descartada per Jen Weidmann, president del Bundesbank i president de facto del BCE -en comptes de Draghi-, perquè també promovia, com (i) els eurobons, (ii) la impressió de moneda, (iii) la compra directa de deute públic per part del BCE sense llindars, una tendència devers la irresposabilitat (drogaadicció, com ha qualificat el Weidmann, o borratxera, com Draghi ha dit dels bancs que assistien massa freqüentment a la barra lliure dels préstecs a l'1% del BCE). És cert i innegable que la mesura -com tot allò que no sigui ras i curt, curt i clar, aparèixer l'Estat en subhasta davant dels mercats inversors o especuladors- que promou el minvament de responsabilitat.


III. 

La responsabilitat és certament un bé de Déu -no exagero- que encara és una lliçó no apresa per líders com Rajoy i Rubalcaba. És correcte. Ara bé, aquesta responsabilitat, en el cas espanyol, es pot definir amb una prima de risc per sobre dels 500 punts bàsics al llarg d'aquest estiu com a regla general i, doncs, amb la fixació de l'interès del deute públic ofert en aquest període entre el 6 i el 7%. Aquesta responsabilitat té efecte negativíssims. 

Coincideixo amb la idea calvinista de no alliberar de la responsabilitat als deutors, perquè en tal cas entrem en allò de Tsipras de "la lògica falsa del creditor" i tota la pesca. Discurs perillós per al qual no estem preparats ni econòmicament ni mental. Per això, crec que el que convé no és suprimir la responsabilitat, ans limitar-la. 


IV.

Crec, per tant, que la idea plantejada en debades per Der Spiegel era bona, almenys per dues raons, amb les quals concloc: (a) perquè l'endeutament addicional -com si fossin costos de gestió- del deute derivat del deute, en tant que és en concepte d'interessos, minvaria, atès que el BCE podria comprar les quantitats necessàries amb un interès més baix; de retruc de "a" cal indicar que el dèficit es reduiria atenent a què una part dels interessos deixarien d'existir i, doncs, d'enfilar-se perillosament; (b) perquè els inversors / especuladors que es passegen per les subhastes públiques de deute sobirà deixarien de veure aquest producte financer -al capdavall, no és re més que això- talment ho han fet fins ara, això és, com una empresa que convé desmantellar i vendre de la manera menys moral i més lucrativa possible.


Addenda I

Si el Bundesbank-BCE no ha acceptat aquests llindars i el seu depassament -la part- dubto que acceptin el que proposa el genial De Guindos -el tot-, això és, que es compri tot el deute sobirà, sense demanar-ho i sense cap condició. Això demostra el que deia abans: no s'ha aprés la lliçó, cap lliçó.


Addenda II 

L'acceptabilitat d'aquesta proposta pot mesurar-se també des del punt de vista de la realitat: Grècia està suspesa de cotització, encara que la seva prima de risc encara es publiqui. Amb això vull dir que la gran excepció europea -Grècia no ha dit quant ha crescut ni el primer ni el segon trimestre d'enguany: sembla que és un misteri- es financia no per subhastes públiques, sinó a un despatx entre Govern hel·lè i trioka. Per què? Perquè ja s'han fixat uns llindars, altrament Grècia hauria de pagar, en un dia com avui, prop del 23% d'interessos. Aquí s'accepta, vés, que aitals interessos són lleonins o usurers.


Romney

breviter

El seu èxit en els negocis és resultat d'un manual d'actuació científicament dissenyat per la seva Església. La mormona. En concret, Els set hàbits de la gent altament eficaç de Stephen Covey, que és una autèntica guia per a mormons en la seva vida professional. Sembla que els mormons no són fanàtics, ans sols molt estrictes.  

Frau estatal: dos models

breviter

Llegeixo a un titular de premsa estrangera que "el tràfic de dades fiscals obliga als evasors alemanys a lliurar-se a mans de la justícia", perquè cerquen un "tracte o pacte" a fi i efecte de no aparèixer a llistes negres. En aquesta línia, Monti va insultar públicament als evasors: diaris italians, va dir, no digueu que els defraudadors són llestos, perquè són les fems de la nostra societat. 

Així mateix, diversos hackers, encara que amb la idea al cap de lucrar-se, s'han dedicat a vendre dades als Governs on es tributa, tot vulnerant el secret bancari suís & Co., per enxampar els defraudadors. Algunes d'aquestes dades van anar a parar a les mans del Govern espanyol, que envià una missiva que convidava a deixar de defraudar -mesura quasi totalment inefectiva de Zapatero- que suara ha estat beneïda per l'amnistia fiscal -que portarà cua, del Rajoy-. 

Tot comptant, dos models: Alemanya i Itàlia, d'una banda, i Espanya, de l'altra, que "is different".   

divendres, 24 d’agost del 2012

SAP 10.4.12, n° 385

Del web del C.G.P.J.


La Audiencia Provincial de Tarragona ha confirmado una sentencia dictada por un Juzgado de 1ª Instancia de El Vendrell que anuló de oficio una cláusula, por abusiva, de un préstamo firmado entre un particular y una entidad financiera. El consumidor deberá abonar su deuda más 2,5 veces el interés legal del dinero desde la interposición de la demanda, y no el 20% de mora fijado en el contrato. Fundamento: a tenor de lo dispuesto en el artículo 82 y 83 del Decreto Legislativo 1/2007, todo ello en relación al art. 19 de la Ley de Crédito al Consumo que limita el interés legal a un tipo no superior al 2,5 del interés legal del dinero.

Entonces, en su lugar, el juzgado de primera instancia falló que el particular debía pagar su deuda más 2,5 veces el interés legal del dinero desde la interposición de la demanda. La decisión fue adoptada de oficio y ha sido confirmada por la Audiencia de Tarragona a favor de la facultad moderadora del juez.

I

La Audiencia de Tarragona se cuestiona la apariencia mercantil del contrato y considera aplicable el principio general de defensa del consumidor al valorar que pueden ser considerados como contratos civiles los contratos bancarios con consumidores.

Así, la sentencia afirma que la Ley 7/1995 de Crédito al Consumo, que debe completarse con el principio general de defensa del consumidor -art. 1 de la Ley General para la Defensa de los Consumidores y Usuarios, 26/1984-, “aplicables al caso que nos ocupa permiten calificar, en general, como contratos civiles los contratos bancarios con consumidores, es decir, aquéllos en que el dinero o los servicios no se destinan a "operaciones mercantiles", aplicando por analogía el criterio del art. 311 del Código de Comercio. En este sentido, ya la SAP Barcelona Secc. 15ª de 17 de febrero de 1994, calificó como civil un contrato de leasing a consumidor. Una cláusula que autocalifique el contrato como mercantil no es abusiva, sino nula por contraria a ley”.

La Ley de Crédito al Consumo “regula todos los contratos en los que un empresario concede crédito a un consumidor, bajo la forma de pago aplazado, préstamo, apertura de crédito o cualquier otro medio para satisfacer necesidades personales al margen de su actividad empresarial o profesional. Así pues, no se refiere sólo a contratos bancarios, aunque afecte a ellos de manera notable, en especial como financiadores de operaciones de consumo”.

“Especial interés práctico ha tenido –destaca la resolución- la aplicación del art. 19.4 LCC para calificar como cláusula abusiva la de intereses moratorios exagerados, en especial al descender progresivamente el interés legal”.

Vid. Directiva 93/13/CEE 

II

La sentencia (Roj SAP T 385/2012), de 10 de abril de 2012, cita numerosa jurisprudencia de las Audiencias Provinciales y expone: “Con todo, en algunos casos con cita de la Ley de usura y en otros no, parece ir abriéndose paso en la doctrina de las Audiencias, claramente en relación con los intereses moratorios y algo más tímidamente en relación con los remuneratorios, la consideración como canon de referencia, para determinar el carácter abusivo de las cláusulas que fijan el tipo de interés, - aunque no directamente aplicable a los casos enjuiciados de las previsiones del art. 19.4 de la Ley de Crédito al Consumo”.

La Audiencia de Tarragona sentencia que fue correcto el criterio del Juzgador a quo de moderar el pacto de intereses de demora y considera el contrato como contrato civil, “si bien matizando que en esta cuestión existen criterios aun confusos, tal como se deduce de la RDGRN de 1 de febrero de 1980, SAP de Madrid de 7.10.2009 o en la ya más antigua STS de 9 de mayo de 1944”.

dimarts, 21 d’agost del 2012

L'andorrana Maria Reig: opinions diverses

A "singulars" l'any 2011 tv3 (no es pas literal, ni molt menys, perquè he fet addicions)


El frau: fiscal, és clar, però també d'altres menes. Cobrar atur i anar-se'n de vacances és frau. Cobrar una pensió que no correspon legalment és frau. Treballar sense cotitzar és frau -i molt usual des del temps de la crisi-. Etc. Vet aquí una de les causes principals del mal que tots patim, de la injustícia al món humà. 

Paradisos fiscals: sembla que el Regne Unit manté determinats països considerats universalment paradisos fiscals. Per què? Atès que les empreses més importants necessiten, en un primer moment, no pagar res. I, en efecte, si existeixen paradisos, poden no pagar res. Interessa que hi hagi una exempció a l'ombra. 

Impostos-Estat del benestar: el 40% de la partida dels Pressupostos Generals de l'Estat depenien de l'IS, impost de societats. Avui dia el 17%, perquè no hi ha beneficis. Ja no es pot pagar, doncs, el que fins ara es pagava, diguem-ne, matemàticament i puntual. 

El copagament s'ha dit que és pagar dues vegades el mateix - primer a través d'impostos i després a través d'un preu. Dir que ara els impotos van devers els interessos del deure públic és una farsa, ja que el deute públic té la seva explicació principal (n'hi ha, i tant, de secundàries) en el pagament d'un servei públic. Els rescats als bancs no expliquen ni de bon tros el perquè de l'immens deute públic.    

L'absentisme: entre els funcionaris es xifra de prop d'1/3 part, això és, que per ocupar a l'Administració Pública 3 taules, cal fer opositar 4 funcionaris. Igualment, segons Rosell, l'absentisme al sector privat és d'un milió de persones cada dilluns -només els dilluns-, mentre la resta de dies de la setmana és molt més baix. 

Exigència-Responsabilitat: la població és molt exigent i molt poc responsable. La idea és que, si hi ha un 30 i escaig % de fracàs escolar, és només culpa de les escoles i de fet, v.gr., que les partides a ensenyament s'han limitat en els darrers anys. Ara bé, el fracàs escolar és altíssim hi hagi o no hi hagi grans partides adreçades en aquests àmbits. 

Caldria avaluar tots els serveis públics. Però els polítics tenen por de fer-ho, perquè no fa bona publicitat, electoralment parlant. Ens podem, tanmateix, permetre d'errar al començament, però no després, recurrentment. Pensem-ho: es fan manifestacions a fi que els serveis públics siguin íntegrament de franc i no perquè siguin d'altíssima qualitat.  

L'avaluació es faria hospital per hospital i escola per escola. Aleshores quedaria clar que algunes escoltes i hospitals són un error clar i contundent i que, ben bé, no ofereixen el servei i, per tant, és com si no existissin. No faria res que no existissin i ens les podríem estalviar, enderrocar-les i fer-les de nou. Altrament, les bones escoles públiques i els bons hospitals públics serien més frequentats, serien més finançats, serien un servei públic de franc, però sobretot amb l'atenció centrada en la qualitat. 

La societat té pot d'evidenciar els que s'ha equivocat i s'estan equivocat i que administren allò públic. Sap greu assenyalar els que erren, fins i tot quan tots som els perjudicats. Hi hauria assenyalament de certs polítics, de certs funcionaris, de certs treballadors, etc. I, com dic, sabria greu. Cal fer-ho, nogensmenys. 

Exemple clar d'això és que es va voler fer que els mestre d'escoles primàries tinguessin almenys un 7 en llengua a la nota mitjana Batxillerat-Selectivitat. És possible, amb un 5, entrar a Magisteri i, amb un 5, tenir el títol de Magisteri, i, sense més, esdevenir mestre. El Parlament va debatre l'afer: a la fi, va emparar els negligents, els ximples, no va voler assenyalar ningú. A més, sembla que si a Magisteri no entra gent amb un 5 i escaig, no entraria gairebé ningú. I després ens sorprenem que els nins i nens no aprenguin bé i fracassin escolarment! 

Universitats: som al lloc 176 del món, les universitats catalanes són les millors d'Espanya. Això no és suficient. Per què importa ser les millors? Ser a la llista? Per poder contractar els millors professors -altrament no vindrien, no voldrien-, i tenint els millors professors es pot atraure talent -qui té talent no tria la pitjor universitat. 

Però hi ha potser massa universitats: quasi 90 a tot Espanya, molt més que a Alemanya. Calen? La veritat és que fóra bo que hi haguessin Instituts i Escoles especialitzades en matèries concretes. Això podria ser en benefici de la qualitat dels resultats obtinguts. El model universitat no és per força el que, en vistes a la recerca i innovació, pot resultar el millor. 



El "Phelipe II" de Baltasar Porreño

Els "Dichos y Hechos de D. Phelipe II" de Baltasar Porreño, publicat i censurat a Cuenca el 1628, és una obra de la qual podem destacar els següents trets. 

Estilísticament: (i) encara que s'hagi dit que Porreño és un escriptor, poeta i també historiador de segona fila respecte el Siglo de Oro, jo crec que ho és de tercera o quarta, (ii) és desordenat en la narració, l'únic ordre que fa servir resulta inadequat, perquè l'obliga a repetir-se contínuament, (iii) resulta indecentment exagerat, lloador, insistent, etc. 

Pel que fa el contingut: (i) categoritza com virtuts el que ara avui dia resultarien vicis clars: parla de Felip II com un monarca que gastava immenses quantitats de diners en obres pies (San Lorenzo del Real -Escorial-), com un monarca enemic de les excepcions -rigorista de la Llei i de l'aplicació de la Llei (una Llei feta a comissions secretes), com un absolutista (a la qual cosa es vincula el fet que governés mig món), com un catòlic radicalíssim (en un passatge es diu que va buidar les dues Índies -sic- del seu or i metalls precisos a fi i efecte d'enviar-hi sacerdots a convertir els seus indígenes; també: com un catòlic que féu guerres per la sola motivació de defensar la fe catòlica; també: que no escrivia cartes als poderosos del món fins que el Pontífex hagués donat el seu vist-i-plau), etc., (ii) resulta interessant l'interés que demostra Felip II per l'Arquitectura i els jardins dels seus Palaus, Esglésies, Monestirs, etc., perquè és una unió poc habitual que el Rei, a més de finançar, sàpiga què està fent, (iii) parla dels seus "Estats", dels seus "Reialmes" i, tanmateix, la majoria de les vegades en Felip és presentat com Rei i no com Emperador, (iv) el terme "Espanya" és fet servir en l'acepció antiga "Hispània", perquè es tenia claríssim on acabava Castella i on començaven els Regnes de Portugal i el d'Aragó, dels quals se'n parla secundàriament: de fet, quan s'enumeren els dominis de Felip II, l'amor va adreçat a Castella -malgrat, Felip, de sang castellana, en tenia més aviat poca- i, de fet, es demostra un desconeixement important de tot allò que no és el món castellà -menor és encara la comprensió i major la ignorància del món extrahispànic i ja, amb caràcter fragmentari i eventualíssim, la cita de zones extraerupees, (v) element curiós -i exagerat i directament fals- és que Felip coneixia tots els noms de ciutats, pobles, places fortes, canals, rius, muntanyes, etc. del seus territoris, i que el que no havia vist, es feia pintar per entendre-ho (es fa estrany que al pròleg del llibre un historiador, que no signa, indica que tot el que diu Porreño és vertader), (vi) es demostra un afecte especial pel ja important Duque de Alba, que tindrà un paper fonamental en les històries de les Espanyes, (vii) el paper de Zúñiga també sembla clau, però aquesta nissaga ha estat majorment oblidada, (viii) curiosa és la grafia de certs llocs, com ara Monserrate, Poblete, Rosas, "l'Escurial" (sic), etc., si no fos pel seny, avui aquests indrets es dirien així, (ix) enlloc no es parla de la "Reconquista", perquè es reconeixia que històriament no té sentit aquest mot; ara bé, sí que es parla de la vinculació estricta de Toledo i altres viles castellanes als gots -factor molt explotat pels historiadors franquistes, no sols en clau simbòlica, sinó amb pretensions de veritat-, i àdhuc la monarquia hispànica a aquest antic poble; (x) deplorable i parcial és, finalment, la imatge que es dóna del pobre Antonio Pérez. 

Conclusió, l'obra de Porreño és un pamflet publicitari d'època. 

diumenge, 19 d’agost del 2012

Decisió del TC de Karlsruhe sobre les Forces Armades

Karlsruhe billigt militärischen Einsatz im Inland zur Abwehr von Terrorangriffen „katastrophischen Ausmaßes“ darf die Bundeswehr künftig im Inland eingesetzt werden. Dem Einsatz militärischer Mittel setzt das Plenum des Bundesverfassungsgerichts dabei enge Grenzen [...] Das hat das gemeinsame Plenum aller 16 Richter des Bundesverfassungsgerichts entschieden. Der Beschluss wurde an diesem Freitag veröffentlicht. Ein Richter (Reinhard Gaier) gab ein Sondervotum ab.

Ein solcher Einsatz zur Gefahrenabwehr sei nur zulässig bei „Ausnahmesituationen katastrophischen Ausmaßes“, heißt es in dem Beschluss. Von Terroristen gekaperte Flugzeuge mit Zivilisten an Bord dürfen aber weiterhin nicht abgeschossen, sondern allenfalls von Kampfflugzeugen mit Warnschüssen zur Landung gezwungen oder abgedrängt werden. Insbesondere sei ein Einsatz nicht wegen Gefahren erlaubt, „die aus oder von einer demonstrierenden Menschenmenge drohen“.  Der Einsatz der Streitkräfte wie auch der Einsatz spezifisch militärischer Abwehrmittel sei stets nur als letztes Mittel zulässig. Zudem sei auch in Eilfällen immer ein Beschluss der gesamten Bundesregierung erforderlich.

CDU/CSU, SPD und Grüne begrüßten das Urteil prinzipiell, vermissten aber in Teilen Konkretisierungen. Der innenpolitische Sprecher der Unionsfraktion Hans-Peter Uhl betonte, die die Polizei könne bei der Abwehr terroristischer Anschläge überfordert sein. Daher sei es unverantwortlich in solchen Fällen nicht auf die Bundeswehr zurückzugreifen. Der innenpolitische Sprecher der SPD-Bundestagsfraktion, Michael Hartmann beklagte, das Gericht habe nicht geklärt, was unter einer katastrophalen Ausnahmesituation zu verstehen sei. Für die Bundestags-Grünen forderte deren Innenpolitiker Omid Nouripour die Union dazu auf, keine Vorstöße mehr zu Änderung des Grundgesetzes zu unternehmen, um den Weg für einen Bundeswehreinsatz im Inneren frei zu machen.

Die Gewerkschaft der Polizei sah dagegen die „bewährte Aufgabentrennung“ zwischen dem Schutz der inneren Sicherheit durch die Polizei und der äußeren Sicherheit durch die Bundeswehr gestärkt. Der Remilitarisierung der Polizei sei ein Riegel vorgeschoben worden, teilte der Verband mit Blick auf die deutsche Geschichte zwischen den Weltkriegen mit.


Wann darf die Bundeswehr im Inland eingesetzt werden? Die Bedingungen für den Einsatz der Bundeswehr im Inneren sind in den Grundgesetzartikeln 35 und 87 definiert. Unumstritten war bereits bisher, dass Soldaten zur Bekämpfung von Naturkatastrophen wie der Sturmflut in Hamburg 1962 oder beim Oder-Hochwasser 1997 helfen dürfen. Das Bundesverfassungsgericht hat jetzt klargestellt, dass auch ein Einsatz militärischer Mittel in „äußersten Ausnahmefällen“ von „katastrophischen Dimensionen“ erlaubt ist. Das zielt vor allem auf die Abwehr terroristischer Anschläge aus der Luft oder von See, weil der Polizei dafür die Mittel fehlen - etwa Kampfjets oder Kriegsschiffe. Nicht gemeint sind aber ausdrücklich Gefahren, die von einer demonstrierenden Menschenmenge ausgehen. Verboten bleibt auch der Abschuss von Passagiermaschinen, die wie am 11. September 2001 in den USA von Terroristen gesteuert werden. Worum geht es aber dann? Konkrete Szenarien sind in dem Beschluss nicht genannt: „Besonders schwere Unglücksfälle sind [...] ungewöhnliche Ausnahmesituationen“, heißt es lediglich. Das lässt der Fantasie viel Spielraum.

Relativ schwammig ist in dem Urteil formuliert, wie eindeutig die Hinweise auf den bevorstehenden Katastrophenfall sein müssen. Der „Unglücksverlauf“ müsse schon begonnen haben, heißt es. Es müsse aber „nicht abgewartet werden, bis der Schaden sich realisiert hat“.


FAZ 17.08.2012

Ofensa dels sentiments religiosos


Estranyats i esfereïts, els mitjans de comunicació estatals han parlat aquests darrers dies de la pena de dos anys de presó de les activistes de Pussy Riot que van entrar a la Catedral de Moscou per ballar, cantar i insultar en Vl. Putin, encomanant tot plegat, i sobretot l'atac a la Rússia putinista, a la Mare de Déu. Hem vist imatges i crec que, encara que l'espectador no sigui ortodox, les accions realitzades a susdita Catedral haurien molestat fins i tot el turista mitjà, que tothom sap que té una consciència religiosa moderadíssima, o inexistant.

El cas és que el Codi Penal espanyol indica al seu art. 524 que "[e]l que en templo, lugar destinado al culto o en ceremonias religiosas ejecutare actos de profanación en ofensa de los sentimientos religiosos legalmente tutelados será castigado con la pena de prisión de seis meses a un año o multa de 12 a 24 meses". En origen -abans del 2003- s'hi establia un import de les multes bastant menor: "con la pena de [...] multa de cuatro a diez meses". El canvi el 2003 es pot deure a les pressions del Vaticà -un Vaticà decadent, perdut, desorientat, que fa accions últimes, demostracions de força, abans de morir- sobre Aznar. 

Citem-ne una sentència del Suprem. És la STS 15812/1993, del 25 de març: FJ 4 aclareix que "la aceptación jurídica ha de estimarse coincidente con la gramatical, según la cual, supone tratar a una cosa sagrada sin el debido respeto, lo que conduce a la necesidad de precisar, a su vez, las cosas que han de calificarse como sagradas y es claro que atendiendo a los dogmas y a los de las distintas religiones, siempre se han reputado como tales las dedicadas a Dios o al culto divino, por lo que, concretándose a la religión católica, es incuestionable que, como se dice acertadamente en el motivo, el Crucifijo es para la religión cristiana quizá la cosa sagrada por excelencia después de la Eucaristía, debiendo reputarse como punibles no solamente los actos de burla, mofa, escarnio, etc., sino los simplemente atentatorios al debido respeto al Crucifijo"; FJ 5 que "el elemento subjetivo del delito contemplado [...] se halla constituido, según opinión doctrinal unánime, por el dolo específico o ánimo deliberado de ofender los sentimientos religiosos legalmente tutelados, habiendo declarado este Tribunal desde siempre y de manera constante, que como la intención es algo que por pertenecer a lo más recóndito del alma humana no es perceptible por los sentidos, nunca puede ser objeto de prueba directa, por lo que, necesariamente, lo ha de ser de prueba indirecta o indiciaría, debiendo deducirse o inferirse el animus del conjunto de las circunstancias fácticas objetivas"; FJ 12 conclou que "es cierto que no existe un concepto o definición legal ni jurisprudencial de la temeridad o mala fe, por lo que ha de reconocerse un cierto margen a la valoración subjetiva en cada concreto caso objeto de enjuiciamiento, pero no lo es menos que este Tribunal, a través de las sentencias dictadas en las distintas jurisdicciones, ha establecido una pauta general, al declarar que debe entenderse que tales circunstancias han concurrido cuando la pretensión de tal manera carezca de consistencia que no pueda dejar de deducirse que quien la formuló no podía dejar de tener conocimiento de la injusticia pretendida y de que no llevaba razón".

Així les coses, la diferència entre Rússia i Espanya és poca: n'hi ha prou amb fer un cop d'ull a les estadístiques sobre els conflictes entre la societat civil i l'Església catòlica. 

dissabte, 18 d’agost del 2012

Principal contradicció de l'A.V.T. i de l'E.P.P.K.


I. Pot establir-se una relació entre, d'una banda, la qualitat i intel·ligència dels principis teòrics i morals que un té i, de l'altra banda, la distància entre tals principis i la conducta pràctica que un desenvolupa, això és, que més justos, bons i perfectes són els nostres ideals, majorment haurem d'eixamplar la distància entre el que pensem i el que fem. 


II. Crec a hores d'ara és públicament evident que tan A.V.T., amb Ángeles Pedraza al capdavant, com E.P.P.K., el col·lectiu horitzontal de presos d'E.T.A., s'estan equivocant. L'equivocació no és matèria opinable, sinó que rau en el fet que ambdós cometen el mateix error: contradir-se. La contradicció pot descriure's així: el que defensen en un àmbit, ataquen en un altre. Aquest modus operandi pot ser correcte, si s'admet que s'estan defensant idees relatives, que en un àmbit s'apliquen, mentre que en un altre no pas. Ara bé, si A.V.T. i E.P.P.K. remeten els seus principis en un pla sub specie aeternitatis, aleshores s'està reconeixent que l'absolut i totalitzador dels seus principis es contradiu obertament a l'hora de mesurar, de manera diferent, situacions idèntiques. 


III. Més enllà de les raons polítiques, en les quals no entraré ara, hi ha també les realitats de tipus humà, humanitari i humanista. Segons les víctimes, les víctimes són humanament el més important, el que ha de ser defensat política, governamental i socialment. Segons els presos, els presos són persones amb els mateixos drets fonamentals, almenys, que qualsevol altra persona. Fins aquí, salvant la diferència que uns són rere reixes i els altres no, sembla que l'A.V.T. queda malparada: considera que les víctimes mereixen, humanament parlant, un respecte superior, uns drets fonamentalíssims, diferents als d'un pres. No. No és així: víctimes i presos, i els altres, nosaltres, tenim tots els mateixos drets fonamentals. La dignitat és intangible, per a tothom, igual. 

La senyora Pedraza considera que hi ha humans de primera i de segona categoria. Uns, els de primera, que són les víctimes, que han de romandre sempiternament, d'una banda, subvencionades i, de l'altra, defensades de la següent manera: fent que els altres, el de la segona, siguin tota la seva vida a la presó, perquè, segons les conseqüències últimes del seu discurs, no tenen els mateixos drets, v.gr. a complir una condemna i a recuperar el dret a la llibertat. Per això, la senyora Pedraza és una activa defensora de la doctrina Parot -cadena perpèdua jurisprudencial per a un país on és il·legal-, declarada contrària als drets humans per part del Tribunal Europeu d'Estrasburg. 


IV. Fins el punt "III" tenen més raó els E.P.P.K. i, això no obstant, tampoc no tenen raó. Parlo d'un episodi que s'ha desenvolupat darrerament: el pas al tercer grau del pres d'E.T.A. d'Uribetxeberria, malalt de càncer incurable. Aquí hi ha dos nivells: d'una banda, la Llei (o, millor dit, el Reglament Penitenciari del 1996, art. 104.4: "Los penados enfermos muy graves con padecimientos incurables, según informe médico, con independencia de las variables intervinientes en el proceso de clasificación, podrán ser clasificados en tercer grado por razones humanitarias y de dignidad personal, atendiendo a la dificultad para delinquir y a su escasa peligrosidad"), que s'ha de complir sense excepcions notables, perquè altrament Espanya deixaria de ser un estat de dret; de l'altra, les idees sobre què és la dignitat humana, on hi ha divergència d'opinions entre A.V.T. i E.P.P.K. M'interessa aquest segon punt. 

El col·lectiu de presos adduïa que la dignitat humana d'Uribetxeberria, en cas de no concedir el ministeri d'Interior el tercer grau, es veia posada en entredit. La finalitat de l'art. 104.4, és cert, parla de la dignitat personal, de raons humanitàries, etc. que són incontestables. Ara bé, aquest col·lectiu de presos no té present que -insisteixo, més enllà de la política- segrestar, torturar, matar, també posen en entredit la dignitat humana. La dignitat humana -ens ha d'interessar això als bons i als dolents- és igual per tothom: abans que el pres sigui pres i abans que la víctima sigui víctima. L'E.P.P.K. fa en això, tanmateix, diferències que argumentativament s'esquerden. 

A l'altre extrem, l'A.V.T. considera que, com Uribetxeberria va cometre delictes de terrorisme -que implicaven altres éssers humans i, doncs, atac a la dignitat d'altri-, ja no té dignitat humana i, per tant, puix que no en té ni mica ni gens, no pot ser posat en tercer grau per raons humanitàries. Aquesta idea és errada exactament per la mateixa raó que els presos d'E.T.A. s'equivoquen. 

Novellament, però, la postura de les víctimes resulta més esfereïdora: (a) volen anar contra una Llei -i doncs, contra l'estat de dret- que majorment fou creada i quasi sempre executada contra els propis terroristes -l'art. 104.4 susdit- i (b) consideren que un terrorista no paga la seva pena a la presó, sinó que l'ha de pagar a tots als nivells: cadena perpètua, excusió de la vída pública eterna, exclusió de la vida política per sempre, càstig social en sortir de la presó i, segons com es miri, jo diria que la senyora Pedraza està molt a favor de la pena de mort. Sembla, en tot cas, que a les presons no es paga el que van fer, sinó a un altre lloc, que no sé ben bé quin és, vés a saber si és l'altra vida. L'A.V.T., a més, van en contra de la ciència mèdica: (c) van dir que un informe mèdic en el qual s'indica l'irreversibilitat del càncer d'Uribetzeberria no era pas suficient, perquè, segons el seu parer, el P.P. havia arribat a un pacte amb E.T.A. per negociar, contra les víctimes. Tot comptant, per "a", "b" i "c", les víctimes tenen una postura excessivament radical. 


V. En tot cas, en l'essencial, el plantejament absolutista i inabdicatiu que es plasma en contradiccions de gran recorregut, l'A.V.T. i l'E.P.P.K. són semblants. NO ES PODEN AL·LEGAL PRINCIPIS ABSOLUTS -ELS DRETS FONAMENTALS- PER DEFENSAR UN COL·LECTIU EN CONTRA D'UN ALTRE COL·LECTIU. O el que és semblant: estableixen uns principis i després, com ja avançàvem a "I", postulen grans distàncies contradictòries entre aquests principis i la seva conducta.   

divendres, 17 d’agost del 2012

Dades sobre habitatge a l'Estat espanyol

Cens d'Edificis i d'Habitatges (realitzat cada 10 anys), fet el 2001, indica que a l'Estat hi ha 3,1 cases buides. No se'n saben encara les dades de l'any passat. Podem especular-ne: si aleshores existien 25,83 milions de cases i en la darrera década se n'han construït 4,8, ben podria la xifra enfilar-se ara fins a quatre milions. 

El 2011 hi hagué a Espanya (segons les dades del CGPJ) exactament 58.241 execucions hipotecàries, de les quals 6.789 a Catalunya. Moltes d'aquests pisos són avui dia buits, perquè no es poden vendre ni tan sols amb les discriminatòries, respecte les immobiliàries, i avantatjoses condicions que ara els propis Bancs, en el que s'anomenen "els seus pisos", poden oferir. 

La oferta actual d'habitatges (segons Àngels Guiteras, de la Taula del Tercero Sector) de lloguer públic social es redueix al 1,5%, mentre que la mitjana europea ronda el 18%. Per apropar-se Catalunya a la mitjana europea, caldria que es construissin 550.000 habitatges. 


dimarts, 14 d’agost del 2012

Llei civil vs. Llei de convicció


To be aware of limitations is already to be beyond them
Hegel


Els conflictes entre Lleis poden, com a regla general, resoldre's a través de l'aplicación correcta del principi de territorialitat o del principi de competència, segons quin sigui el cas. Ara bé, hi ha uns altres conflictes entre Lleis dels quals no se'n treu l'entrellat en cap cas a través d'aquests principis, o no només almenys: quan hi ha la Llei de l'ordenament jurídic, d'una banda, i la moral o convicció, per l'altra, i que es contradiuen de profundis l'una amb l'altra. 

Hem conegut enguany dos casos interessants: (a) l'imam de Terrassa, que va dir "Amonesteu les dones que temeu que es rebel·laran! Pegueu-les!" (La Vanguardia, 21.3.12), perquè, entre el Codi Penal i la Xària, triava la llei islàmica o religiosa i (b) els més de 1.000 metges declarats objectors de la Llei segons la qual els sense-papers no tenen dret a l'assistència sanitària, perquè "va contra el nostre codi deontològic" (El País, 10.8.12). 

No entro a considerar què està bé o què està malament, si la llei estatal, la religiosa o la col·legial del col·lectiu professional: em limito a anotar una realitat fàctica, un conflicte de Lleis ben particular, que és clar, com veurem, que, només amb eines jurídiques, dubto molt seriosament que pugui mai ser resolt. 

Una solució és que les lleis estatals preveguin excepcions, que, per tant, passen a ser legals. Aquí hi ha els metges navarresos i murcians -cito aquestes dues Comunitats perquè són en les quals el fenomen és més punyent- que es neguen a practicar abortaments, baldament ara sigui legal, precisament perquè, en aquest segon cas, és clar, l'excepció és legalment prevista. Aquesta solució, tanmateix, és la d'un problema que d'entrada no existeix. 

Parlo d'un problema en el qual no hi pot haver excepcions: ni la moral religiosa o l'ètica professional, d'una banda, ni l'ordenament jurídic, de l'altra, preveuen excepcions. En tal cas, no hi ha una solució intralegal, com hem exposat en el paràgraf anterior, sinó que, per força, com avançàvem, extralegal. 

Què entenem per extralegal? Que no s'hagi de recórrer a Lleis, de cap mena, i, doncs, a concòrdies culturals, convivencials, intel·lectuals, lliurepensamentals, etc. La llista pot ser llarga. Les persones es troben, com indica Habermas, en l'acció comunicativa: no tant pel que diuen -que ben pot limitar-se a Lleis- sinó pel mer fet de l'acció comunicativa -deixar parlar l'altre, escoltar-lo de debò, respectar-se, cedir en l'inessencial i, també, ser-hi, ras i curt, junts i així demostrar-se que hi ha alternatives a l'assassinat immediat-. Aquest és un camí en el qual crec, però els seus efectes beneficiosos no són pas totals. 

Hi ha, nogensmenys, conflictes entre Lleis, en la línia del que parlem, que són absolutament irresolubles i que necessiten, en tot cas, negar-se mútuament per sempre. Aquests, per sort, no són majoria, perquè, si fossin majoria, el món seria un lloc molt pitjor.


dijous, 2 d’agost del 2012

Teologia contraproduent

Ens adverteix el gironí Eiximenis que hi ha una teologia que és beneficiosa per a la generalitat de la gent, mentre que n'hi ha una altra que resulta contraproduent. El retruc d'aquesta afirmació, aparentment inqüestionable, és que hi ha un cert tipus de coneixement que, respecte la vida o respecte el saber, ens confon, distreu, ens fa dubtar massa, ens massacra o, fins i tot, ens fa desconèixer. 

Un exemple que -n'estic convençut- n'Eiximenis acceptaria com d'innegable benefici de tothom són els arguments escolàstics i no escolàstics sobre l'existència de Déu. La idea de Déu pot ser més o menys elaborada, però no convé disfressar-la d'un quelcom massa immanent i, talment, per la porta petita, substituir Déu per un sant, un virtuós o anàlegs. Déu és el que és. És el que és i cal un cert grau d'abstracció que tothom té o que, almenys i en el seu defecte, allò que ja comença a fer-se-nos inintel·ligible, màxim, totalitzador, que topa amb el topall, etc., llavors allò és Déu per aquella persona. I amb això ja n'hi hauria prou. Els arguments no sobren: ajuden a entendre una realialitat que, in se, ja és de ben difícil comprensió. 

Un exemple del contrari -la teologia que és contraproduent- pot radicar en (a) certes subtil·litats sobre temes menors que tracten els teòlegs a les seves obres immenses i (b) la temàtica del pecat, en general i en particular. Per adobar-ho: si el mestre Eckhart i la seva teologia anomenada negativa (deutora de sant pseudo-Dionís Areopagita i sant Maxim el Confessor) confonen, confonen i condueixen al mal -el clàssic "no sé que faig i, doncs, passo a voler fer el mal"-, el mestre deixa de ser mestre i passa a ser dimoni. 

Així mateix, no convé que la gent senzilla conegui les exempcions dels delictes -enumeracions gairebé immemoritzables-, perquè es faria costa amunt i acabarien, en certs casos, conduint-se cap als delictes. Cadascú ha de guiar-se, en certes qüestions i, sobre aquestes, sempre, pel propi instint, per la pròpia voluntat -que ja és, quasi per definició, bona- i anar fent, sense recolzar la conducta en les idees d'altri. Ni tan sols els teòlegs ho fan, de fet. 


Informalitat política


1. Els caps de setmana. Durant els caps de setmana es descansa, les festes s'allerguen, s'intenta desconnectar. Alguns van fora, a un lloc per sentir-se incomunicat. Altres es queden, però ben bé com si fossin a un altre lloc del qual es troben durant els dies de feina. Aquestes idees, filles de tota concòrdia, s'adiuen amb la tònica general del pensament habitual. 

Ara bé, durant els caps de setmana tampoc no es reuneix el Congrés dels Diputats, el diumenge no hi ha B.O.E., no hi ha Borses obertes, tampoc no hi ha prima de risc. Això sembla que està en la tònica del que deia amunt, si no fos perquè, per a la política i els anoments mercats, tot segueix endavant, però informalment. 

2. Sembla que, contra el que no es féu a Espanya -o el que es fa intentar i, al capdavall, no s'aconseguí-, el rescat dels bancs i països europeus -la llista d'ambdós extrems és llarga-, la decisió de l'Executiu de Madrid de salvar el sistèmic Bankia no va se presa en cap de setmana. Per això -i aquest és el nucli dur de la crítica- les seves accions van poder enfonsar-se lliurement -si no erro, era un dimecres el dia que Rato va ser foragitat i no fou fins el dimarts següent que tot era, molt relativament, en ordre-. Les accions -ja propietat de l'Estat- van poder perdre, tranquil·lament i amb el permís del Banc d'Espanya -va trigar força a excloure-les de cotització-, gairebé tot el seu valor. La crítica, en suma, era no haver actuat durant el cap de setmana. 

La petició era, en un mot, la de ser "informals". Reunir-se, posem per cas, Rato i Goirigolzarri, d'una banda, i Rajoy i Acebes, de l'altra, a Montes de Toledo (lloc clàssic de les reunions dels aznaristes: allà es féu, allà podria haver-se anorreat), per, sense periodistes, sense infliltrats, sense un dia de Borsa, sente la prima de risc estant exposada, decidir ja de manera definitiva què fer. No es va fer així. 

3. Des del punt de vista econòmic, és clar i evident que hauria estat rendible fer-ho: decidir si 5.000 milions, 7.000 milions, 10.000 milions o, com va acabar sent, 19.000 milions i escaig, de diner públic, per salvar Bankia. Aquí hi ha una voluntat de tecnocràcia, manifestada a les darreres enquestes sobre la població espanyola: volen legítimament un tecnòcrata, com ara en Piqué o vés a saber. El cas és que s'hauria d'haver decidit informalment. La raó és clara: si s'hagués decidit així, potser el rescat ens hauria costat molt menys a tots. 

4. Des del punt de vista polític fóra un error la informalitat. 

El Congrés dels Diputats, més enllà de Moody's et altri -que, per cert, també actuen tenint en compte què es fa als caps de setmana i, també, directament, els caps de setmana-, les Borses i la prima de risc -que, tard o d'hora, també reflecteixen la qualitat general i particular de les decisions efectives, siguin preses a Madrid o a Montes de Toledo-, etc. el Congrés té una funció que ha d'exercir i que cap casa privada no pot dur a terme. Les reunions secretes -com aquella per canviar la Constitució- o les cartes secretes -com aquella que va provocar indirectament que canviessin la Constitució- són accions enemigues de la democràcia. Les decisions de cap de setmana -secretes- també són un mal per als demòcrates. 

La informalitat demostra hipocresia: per aquest camí, la classe política no se salvarà mai mai. Caldria incloure aquest punt en el Codi deontològic del Polític, que de manera pionera ha presidit un teòleg irrefutable. 

dimecres, 1 d’agost del 2012

Rajoy antidemocràtic?

El raonament sindical contra el Govern fa així: el partit polític que ara ocupa els seients de l'Executiu espanyol (a) va dir que sortiríem de la crisi i (b) no va dir que faria aprimament pressupostari i, atenent a què, dementre, no hem sortit de la crisi, resulta que "b" és il·legítim i antidemocràtic. 

Aquest raonament sindical cau en l'error, clàssic d'altra banda, de qualificar les lleis com d'il·legals, la qual cosa, en principi, és impossible. En aquest sentit, diuen que un partit que va guanyar -encara que sigui per les benevolències, misericòrdies i pietats del sistema d'Hondt- amb majoria absoluta, ara ha esdevingut antidemocràtic. 

Opino que el diagnòstic es fonamenta en una base fictícia -i perplexa-. Perplexitat és dir fes això només en cas que en cap cas acabint fent allò. 

Quan els sindicats pontifiquen que el partit que ha guanyat amb majoria absoluta no és democràtic, d'alguna manera estan dient que les seves propostes -no susceptibles de ser votades i que, en tot cas, els partits més afins no han rebut grans resultats- sí que haurien de governar. En altres paraules, el sindicalista diu: atès que el govern no és democràtic, perquè aplica el que abans hem anomenat "b" -mesures impopulars i amagades fins que inesperadament s'apliquen-, nosaltres -o els nostres amics- els substituirem. Quan dic això no parlo de cops d'estat, ans parlo de convocar eleccions, la qual cosa, antent la mala fama dels polítics, dubto que sigui una petició de la majoria de la població. No pot ser que el suposat major defensor de la democràcia sigui alhora antidemocràtic, perquè aquí, al capdavall (encara que sigui en segons instància), acabem tenint un gairebé idèntic problema de legitimitat. 

Amb aquestes paraules no vull pas dir que el partit que governa Espanya -o que, per als escèptics, intenta governar Espanya- sigui democràtic. Avui en Gallardón ha donat un premi al nét de Queipo de Llano. És clar que existeix una connexió formal i material entre PP, ara, AP, fa vint anys, i la Falage, en fa trenta. Fins i tot les persones de relleu són les mateixes, com ara el celebrat Fraga-Iribarne. Per tant, no poso en entredit el que és evident: que el PP no és democràtic, en el fons i en la forma, però dubto que els arguments que darrerament sento esgrimir siguin els més efectius. 

Quan el Govern espanyol, tanmateix, va prometre electoralísticament que "sortirem de la crisi", va errar en prometre una cosa que no depenia completament d'ells i, per tant, probablement incomplia. Ara bé, el que no va dir ni menys encara prometre -el preu de la sortida de la crisi- ben podien el més de deu milions de votants pensar que fóra una conseqüència lògica i necessària de la primera promesa.  Quan la gent votava al PP per encarregar-li la gestar de resoldre la crisi, estava també posant-li les tisores a les mans. 

Posaré un exemple, no massa clar (ho admeto): l'any 1999 el TS va fallar tot anul·lant un reglament del Govern Aznar -els autònoms constava que havien de pagar el 20%- atenent a què la pujada era desproporcionada, confiscatòria i que anava, tot comptant, contra el principi de capacitat econòmica constitucionalitzat. La STS és la 6626/2000. Ara el Govern Rajoy ha apujat el mateix impost de la mateixa manera. Cal entendre el mateix, però? S'ha dit, ràpidament, que la pujada d'aleshores era confiscatòria i que, per tant, la d'avui també. He sentit dir que era antijurisprudencial, la qual cosa, des del rigorisme, és exacta, però que crec no s'adequa a una idea externa i fonamental: el fet que, el que entenem avui per "desproporcionat", "confiscatori", "contra el principi de capacitat econòmica", és ben diferent del que enteníem el 1999, ara fa més de dotze anys. Avui, per dir-ho ras i curt, estem més fotuts i les necessitats estatals són, a l'ensems que les socials i personals, immenses. És un factor que ha de ser tingut en compte. Per tant, no crec que avui fos anul·lat el reglament pel TS -principalment perquè ara serà Llei- i, per tant, dubto que el TC resolgui el tema abans d'un lustre, quan ja s'hagi acabat la crisi i ja no serveixi per a res. 

El que vull dir és que els conceptes han canviat, són uns altres, i cal regir-se per aquests, no pels antics. És clar que la noblesa, davant de les accions de Robespierre i Danton, perdia molt des del punt de vista de l'Antic Règim. Ara bé, des de l'òptica de la nova realidad i el novell Estat, encara eren probablement, en molts sentits -llevat que no perdessin el cap pel camí- privilegiats. I ho serien, perquè amb el nou ordenament jurídic la seva propietat passava a ser, per primera vegada a la història, sagrada. 

Els privilegiats del passat no han de mesurar-se segons uns criteris ja no vigents. Parlo dels sindicats i de la pèrdua del seu poder temporal -arran les subvencions, primer de tot, molt minvades (han hagut de fer uns quants EROs, segons la nova reforma laboral, i, en segon lloc, per la mateixa reforma laboral, a partir de la qual ara seran més prescindibles i cobraran, doncs, menys, perquè els seus serveis passen a ser accessoris, eventuals, com deia, prescindibles-, però també els polítics talment els hem conegut fins ara -una de les coses que menys ha canviat al llarg de la crisi han estat els polítics i la política-. Apliquen ambdós fórmules opsoletes i això farà que -van contra la lògica pura, contra la matemàtica pura- caiguin en desgràcia.