diumenge, 1 de gener del 2012

Què us dec? Pagui!

¡La transparencia, señor, la transparencia!
J. R. Jiménez


Se'ns assegura al discurs d'investidura de Rajoy "farem una reforma de la Llei General de Subvencions a fi de implementar-ne la transparència". El primer que podríem respondre és que des del seu orígen, l'any 2003, sota Aznar, la transparència és un dels principis d'aquesta matèria. I, encara diríem més, és un principi de tota l'activitat administrativa. No és, per tant, un "qüestió de principis", ans "de ser més conseqüents" i desenvolupar la transparència màximament. 

Alhora, com si no fos una contradicció, però, l'Estat central, en la seva línia (potser ja és hora que comencem a pensar que, com a regla general arrelada, l'Estat central exerceix sempre les seves competències de forma errònia i esbiaixiada), amaga moltíssima informació. Parlo, entre molts altres temes de rellevància (com ara, atesa la publicitat que té darrerament, els comptes de la Casa Reial), dels diners que anyalment l'Estat furta silenciosament a Catalunya. No se sap quina és la xifra, malgra en siguin moltes, les especulacions. Declarar què és furta, almenys, també és un exercici de transparència i de lleialtat institucional. 

Fa tres mesos en conseller Mas-Colell va fer-ne una estimació. Salgado va respondre: "no jugueu amb els números". El conseller, tanmateix, va palesar una part: "el dèficit amb l'Estat espanyol almenys és del 9%". Aquesta és una de les causes poderoses relatives al deute històric o, puix que també és jurídic (principi de no declarar els números o principi d'haver de jugar amb aquests), un deute estructural. Altres analistes diuen, altrament, que el dèficit és del 6,5 al 8,5% del PIB català. Els mateixos assenyalen que aquestes xifres, si les busquem al cas basc (on seria més evident el furt, donat que tenen concert i tot és més transparent), s'acosten al zero.

Acabo amb una pregunta: quan, senyor Rajoy, serem seriosos i farem com Alemanya amb els Lander, fixant per Constitució que el dèficit amb l'Estat mai no serà superior al 4%? En altres paraules: la transparència, senyor Rajoy, la transparència! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada