dilluns, 13 de juny del 2011

"Las cosas salen peor cuando no se cumple con la Constitución"

Aclaparen les paraules del magistrat del Tribunal Constitucional Javier Delgado Barrio. Avui ha expressat la seva renúncia a persistir en el càrrec. Ha escrit una carta curta, molt curta, a diferència de la dels seus altres dos companys, Eugeni Gay i Pérez Vera, que també renuncien al mantenir-se dins de l'Alt Tribunal i que s'han extés a les seves sengles missives. Una carta adreçada al President, Pascual Sala, que ha rebutjat totes tres peticions, que obliga a resistir al front.  

Les paraules que aclaparen de la carta del magistrat Delgado fan així: "una vez más he de destacar que las cosas salen mejor cuando se cumple la Constitución y salen peor cuando no se cumple". 

Primer de tot, fixar-nos en el "una vez más", com si ja ho hagués dit, per exemple, al seu vot dissident a la sentència sobre l'Estatut d'autonomia de Catalunya, o, posem per cas, quan va votar contra Bildu i va escriure també vot contrari a la majoria (malgrat María Dolores de Cospedal ja hagi dit que la renúncia dels tres magistrats té a veure amb una sort de penediment per haver legalitzat la coalició abertzale). 

Ens diu, en segon lloc, que avui dia no s'està complint amb la Constitució. Potser parla del fet que cal renovar el seu càrrec. Aparentment sembla que no hi ha més. O potser fa esment del fet que no es compleix amb la Constitució en general, perquè Catalunya té un Estatut no prou retallat i Euskadi i Nafarroa, tot i ser Sortu encara il·legal, té a Bildu. El fet que digui "una vez más" demostra que parla d'unes coses i de les altres.

En tercer lloc i finalment, diu que les coses, a Catalunya i a Euskal Herria, van "peor", perquè som en aquell àmbit purgatorial en què la Constitució no s'ha aplicat prou literalment. Pitjor, però, també perquè un conservador fuig d'un Tribunal Constitucional en el qual encara s'han de votar temes com l'avortament, extremadament conflictius per a ments catòliques com les de Delgado Barrio, conflictius sobretot perquè ben pot ser que, avui dia, l'avortament fos constitucional per als magistrats, mentre que demà, si guanya el PP i renova els magistrats, deixi de ser-ho.

El més graciós és que, precisament, Delgado Barrio addueix "motivos personales" per marxar del Constitucional. Motius estrictament personals. Quan la Constitució esdevé tant important, la seva vulneració passa a ser un problema íntim. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada