dissabte, 5 de març del 2011

FEDERALISME SENSE CONTINGUT


"Però admetrà que hi ha veus dins el PSOE, com Alfonso Guerra, que parlen de la necessitat d'harmonitzar i d'acabar amb les elits polítiques autonòmiques. Com s'entén?
[Silenci] El gruix del partit va en una direcció molt clara.
Quina? L'estat federal?
És que de fet, a la pràctica, el nostre estat ja està funcionant com un Estat gairebé federal. El país ha avançat en la mateixa línia que els estats federals, en la mateixa direcció que països de tant d'èxit com els Estats Units o Alemanya. Són models similars al que estem desenvolupant aquí, que és un estat profundament descentralitzat amb elements importants de cohesió. No hem inventat un model nou."
ARA, Entrevista a Marcelino Iglesias, 5 de març del 2010

Els conceptes poden tenir contingut o no tenir-ne cap. Un concepte sense contingut, hom pot fer-li l'efecte, no és un concepte. No és així. Una part nuclear del programa electoral el PSC-PSOE és un federalisme sense cap contingut que, això no obstant, persisteix, que té una llarga ombra. El Sr. Iglesias ens diu que el PSOE va en una direcció molt clara, cap a un federalisme que, diu, ja s'ha assolit. Vet aquí que, d'una banda, el PSC volen crear un federalisme que, d'altra banda, afirma el PSOE que ja existeix. Sembla que el projecte del PSC ja és una realitat, així que no cal afranyar-se. Espanya és, vés, un Estat federal. No és que el PSC i el PSOE tinguin desavinences: sinó que allò que vol el PSC - un federalisme amb contingut - li ho dóna el PSOE - un federalisme que ja existeix, és clar, sense contingut. Podríem dir que Espanya és també un Estat budista, ara bé, sense contingut. Han trastocat el significat dels mots. PSC i PSOE ambdós parlen de federalisme, sense parlar del mateix. Què passa? Que cap dels dos diu res i, doncs, no ens fan anar enlloc.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada