dilluns, 30 de maig del 2011

L'ezker abertzalea i els jetzale a Burgos

Diversos articles de premsa de Burgos ha parlat darrerament de Trebiñu o, com és més conegut, Treviño. Més conegut perquè fa uns quants segles va ser conquerit per castellans i, des d'aleshores, forma un enclavament al cor d'Araba. Més conegut en castellà, també, perquè hi ha governat el Partit Popular des de fa segles o, almenys, des de l'esdeveniment de la democràcia. Una mostra de què passa amb viles basques sota mans espanyoles, que perden fins i tot el nom. 

El cas és que, malgrat el que diguin els diaris burgalesos, com ara que "el PP gobernará en minoría, porque no es negociable la alcaldía de Treviño" (Diario de Burgos) o que "el PP tiene más votos y gobernará" (El Correo de Burgos), malgrat sigui una majoria simple ben poc satisfactòria. Ras i curt, el PP de Trebiñu ha perdut el 8% dels seus vots, quedant-se amb 3 edils (abans en tenia 4). I vet aquí que, d'altra banda, Bildu i PNB, amb 1 edil cadascun (per primera vegada), entren al consistori, representant junts 1/4 part dels vots dels habitants del poble. No és impossible, doncs, que amb un pacte, per exemple, amb independents de la vila que s'han presentat, diguem-ne, sense subordinacions madrilenyes, governés un batlle d'accent basc. 

En fi, les meves més sinceres felicitacions als dos edils nacionalistes del comtat de Trebiñu. Burgos, no oblidis que entre els teus edils, n'hi ha que no són com tu. El que va adherir una guerra medieval a Castella-Lleó, podrà tornar a ser basc algun dia, amb esforç, ciència i il·lusió!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada